Д-р Елеонора Винкелхаузен, пензиониран професор

Д-р Елеонора Винкелхаузен, пензиониран професор

Д-р Елеонора Винкелхаузен, пензиониран професор
Институт: Органска технологија
email: eleonora@tmf.ukim.edu.mk
тел: +389 2 3088-256

Доктор на технички науки: Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Технолошко металуршки факултет, Скопје; Продукција на ксилитол од ксилоза со квасци, јули 1995

Магистер на технички науки: Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Технолошко-металуршки факултет, Скопје; Избор на постапка за микробна конверзија на целулоза, јули 1988

Дипломиран инженер технолог: Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Технолошки факултет, Скопје; март 1979

Редовен професор на Технолошко-металуршкиот факултет, избрана од Сенатот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, февруари 2009

Вонреден професор на Технолошко-металуршкиот факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, февруари 2004-јануари 2009

Доцент на Технолошко-металуршкиот факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, јуни 1999-јануари 2004

Асистент на Технолошко-металуршкиот факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, јуни 1989-мај 1999

Помлад асистент на Технолошки факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, октомври 1981-мај 1989

Проектант во ФАС „11 Октомври“, мај 1979-септември 1981

Словенија, Љубљана, Kemijski institut, јуни 2009; јануари-февруари 2008

Португалија, Лисабон, Instituto Superior Tecnico, мај 2009; мај 2007

Австрија, Грац, Technische Universität Graz, Institut für Biotechnologie, септември 2008; јуни 2000

Шведска, Лунд, University of Lund, Department of Applied Microbiology, јуни 2008; октомври 1999

Холандија, Вагенинген, Wageninegen University, Department of Food Microbiology, јуни 2007

Германија, Бон, Fridrich-Wilhelms Universität, Institut für Lebensmitteltechnologie, август-ноември 2003

Обединето Кралство, Хај Викомб, Buckinghamshire Chilterns University College Forest Products Research Centre, јуни 2002

Белгија, Брисел, Institute Meurice, октомври 1998

Германија, Штутгарт, Universität Stuttgart, Institut für Bioverfahrenstechnik, септември-октомври 1996

САД, Медисон, Висконсин, US Department of Agriculture, Forest Products Laboratory, август 1991-јуни 1992; октомври 1993-февруари 1994

Член на Сојузот на хемичарите и технолозите на Македонија

Член на American Chemical Society

Главен уредник на Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, поранешен Гласник на хемичарите и технолозите на Македонија, јули 2005-јуни 2009

Член на Уредувачкиот одбор на Гласникот на хемичарите и технолозите на Македонија, јули 2001-јуни 2005

Секретар на Уредувачкиот одбор на Гласникот на хемичарите и технолозите на Македонија, јули 1997-јуни 2001

Член на Организациони одбори на неколку конгреси организирани од Сојузот на хемичарите и технолозите на Македонија

Рецензент на меѓународни списанија

Биолошки основи на суровините

Здрава храна и исхрана

Изолација и пречистување на биопродукти

Контрола на квалитет на прехранбени/биотехнолошки производи

Основи на биохемиското инженерство

Магистерски студии

 

Управување со квалитетот во прехранбената индустрија

Сензорска анализа

Нутритивни вредности на храната

Пробиотици и пребиотици

Безбедност на храната

Развој на нови процеси, производи и методи

 

Специјалистички студии

 

Управување со квалитетот во прехранбената индустрија

Сензорска анализа

Нутритивни вредности на храната

Функционална храна

 

Докторски студии

1.Winkelhausen, E.: Microbial conversion of sugars to polyhydrohy alcohols. University of Colombo, Department of Chemistry, University of Colombo, Colombo, Sri Lanka, June 14, 2005.

2.Winkelhausen, E.: Limiting factors and process for production of polyhydrohy alcohols by yeasts.. 4th International Conference of the Chemical Societies of the South-East European Countries on “Chemcal Sciences in Changing Times: Visions, Challenges and Solutions”, Belgrade, Serbia and Montenegro, July 18-21, 2004.

3.Winkelhausen, E.: Polyol production by yeasts. Department of Applied Microbiology, University of Lund, Lund, Sweden, October 28, 1999.

Eleonora WINKELHAUSEN (VANDESKA)

Трудови објавени во научни списанија во периодот 1995-2011

26. Velickova, E. Tylewicz, U., Dalla Rosa, M., Winkelhausen, E., Kuzmanova, S. and Gómez Galindo, F.: Effect of vacuum infused cryoprotectants on the freezing tolerance of strawberry tissues. LWT – Food Science and Technology, (2011), doi:10.1016/j.lwt.2011.09.013

25. Velickova, E., Kuzmanova, S., Cvetkovska, M., Winkelhausen, E.: A lag-time model for substrate and product diffusion through hydroxyethylcellulose gels used for immobilization of yeast cells. Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 30 (1), 85-96 (2011).

24. Jovanovic-Malinovska, R., Cvetkovska, M., Kuzmanova, S., Tsvetanov, Ch, Winkelhausen, E.: Immobilization of Saccharomyces cerevisiae in novel hydrogels based on hybrid networks of poly(ethylene oxide), alginate and chitosan for ethanol production. Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 29 (2)169-179 (2010).

23. Velickova, E., Petrov P., Tsvetanov, Ch., Kuzmanova, S., Cvetkovska, M. and Winkelhausen, E.: Entrapment of Saccharomyces cerevisiae cells in u.v. crosslinked hydroxyethylcellulose /poly(ethylene oxide) double-layered gels. Reactive and Functional Polymers, 70(11)908-915 (2010).

22. Winkelhausen, E., Velickova, E., Amartey, S.A., and Kuzmanova, S.: Ethanol production using immobilized Saccharomyces cerevisiae in lyophilized cellulose gel. Applied Biochemistry and Biotechnology, 162 (8)2214-2220(2010).

21.Velickova E., Winkelhausen, E., Kuzmanova, S., Cvetkovska, M. and Tsvetanov, Ch.: Hydroxyethylcellulose cryogels used for entrapment of Saccharomyces cerevisiae cells. Reactive and Functional Polymers 69, 688-693 (2009).

20.Nikolovska-Nedelkoska, D., Mladenoska, I., Poposka, F., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Modification of β-galactosidase for use in organic mono-phase hexanol system. Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 28 (1), 91-97 (2009).

19.Winkelhausen, E., Jovanovic-Malinovska, R., Kuzmanova, S. Cvetkovska, M. and Tsvetanov, Ch.: Hydrogels based on u.v.-crosslinked poly(ethylene oxide) – matrices for immobilization of Candida boidinii cells for xylitol production. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 24 (10) 2035-2043 (2008).

18.Mladenoska, I., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Transgalactosylation/hydrolysis ratios of various β-galactosidases catalyzing alkyl-β-galactoside synthesis in single-phased alcohol media. Food Technology and Biotechnology, 46 (3), 311-316 (2008).

17.Mladenoska, I., Nikolovska-Nedelkoska, D., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Aspergillus oryzae β-galactosidase – an efficient catalyst for alkyl- β-galactoside synthesis in organic mono-phase system. Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 26 (1), 17-24 (2007).

16.Winkelhausen, E., Jovanovic-Malinovska, R., Velickova, E., and Kuzmanova, S.: Sensory and microbiological quality of a baked product containing xylitol as an alternative sweetener. International Journal of Food Properties, 10 (3) 639-649 (2007).

15.Mladenoska, I., Grey, C. E., Winkelhausen, E., Kuzmanova, S. and Adlercreutz, A.: Competition between transglycosylation and hydrolysis in almond β-glucosidase-catalyzed conversion of p-nitrophenyl- β-d-glucoside in monophasic water/alcohol mixtures. Biocatalysis and Biotransformation, 25 (5), 382-385 (2007).

14.Jovanovic-Malinovska, R., Amartey, S.A., Kuzmanova, S., Winkelhausen, E., Cvetkovska, M. and Tsvetanov, Ch.: The use of poly(ethylene oxide) hydrogels as immobilization matrices for yeast cells. Bulletin of the Chemists and Technologists of Macedonia, 25 (2), 113-119 (2006).

13.Minovska, V., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Lipase immobilized by different techniques on various support materials applied in oil hydrolysis. Journal of Serbian Chemical Society 70, 609-624 (2005).

12.Winkelhausen, E., Pospiech, R. and Laufenberg, G.: Antifungal activity of phenolic compounds extracted from dried olive pomace. Bulletin of the Chemists and Technologists of Macedonia, 24 (1), 41-46 (2005).

11.Winkelhausen, E., Amartey, S. A. and Kuzmanova, S.: Xylitol production from D-xylose at different oxygen transfer coefficients in a batch bioreactor. Engineering in Life Sciences, 4, 150-154 (2004).

10.Winkelhausen, E., Amartey, S. A. and Kuzmanova, S.: Kinetic and carbon balance of polyhydroxy alcohol biosynthesis in xylose fermenting yeast under oxygen limited conditions. Bulletin of Chemists and Technologists of Macedonia, 22, 47-54 (2003).

9.Schwämmle, B., Winkelhausen, E., Kuzmanova, S. and Steiner, W.: Isolation of carvacrol assimilating microorganisms. Food Technology and Biotechnology, 39, 341-345 (2001).

8.Petrovska, B., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Ethanol and polyol production from glucose by Candida boidinii NRRL Y-17213. Bulletin of Chemists and Technologists of Macedonia, 19 (1), 57-63 (2000).

7.Mavkova, V., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Screeing of lipase producers from yeast and fungal origin. Mikrobiologija, 37, 21-30 (2000).

6.Petrovska, B., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Glycerol production by yeasts under osmotic and sulfite stress. Canadian Journal of Microbiology, 45, 695-699 (1999).

5.Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Microbial conversion of D-xylose to xylitol. Review. Journal of Fermentation and Bioengineering, 86, 1-14 (1998).

4.Winkelhausen, E., Pittman, P., Kuzmanova, S., and Jeffries, T. W.: Xylitol formation by Candida boidinii in oxygen limited chemostat culture. Biotechnology Letters, 18, 753-758 (1996).

3.Vandeska, E., Amartey, S., Kuzmanova, S., and Jeffries, T. W.: Fed-batch culture for xylitol production by Candida boidinii. Process Biochemistry, 31, 265-270 (1996).

2.Vandeska, E., Kuzmanova, S., and Jeffries, T. W.: Xylitol formation and key enzyme activities in Candida boidinii under different oxygen transfer rates. Journal of Fermentation and Bioengineering, 80, 513-516 (1995).

1.Vandeska, E., Amartey, S., Kuzmanova, S., and Jeffries, T. W.: Effects of environmental conditions on production of xylitol by Candida boidinii. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 11, 213-218 (1995).

 

Трудови објавени во зборници од научни собири во периодот 1995-2011
 
 
14. Chadikovski, A., Doneva-Sapceska, D. and Winkelhausen, E.: Beer flavour stability in different types of packaging. 7th International Congress of Food Technologist, Biotechnologist and Nutritionist, September 20-23, 2011, Opatija, Croatia, Proceedings on CD, 263-268.
 
13. Velickova, E., Dimova, D., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Preservation of Diospyros kaki with edible films. 7th International Congress of Food Technologist, Biotechnologist and Nutritionist, September 20-23, 2011, Opatija, Croatia, Proceedings on CD, 247-251.
 
12. Velickova, E. Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Apple chips produced by combined drying techniques. 7th International Congress of Food Technologist, Biotechnologist and Nutritionist, September 20-23, 2011, Opatija, Croatia, Proceedings on CD, 242-246.
 
11. Jovanovic-Malinovska, R., Kuzmanova, S. and Winkelhausen, E.: Screening of fruits and vegetables for oligosaccharides intended for prebiotic exploitation. 7th International Congress of Food Technologist, Biotechnologist and Nutritionist, September 20-23, 2011, Opatija, Croatia, Proceedings on CD, 155-160.
 
10. Velickova, E., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Effect of sucrose and salt solution on mass exchange during osmotic pretreatment of carrot and potato. 5th Central European Congress on Food, May 19-22, 2010, Bratislava, Slovak Republic, Book of full papers, 58-62.
 
9. Dabevska-Kostoska, M., Kuzmanova, S. and Winkelhausen, E.: A traditional brined white cheese enriched with probiotic bacteria Lactobacillus casei. 1st International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, April 15-17, 2010, Tekirdağ, Turkey, Proceedings, 213-215.
 
8. Velickova, E., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Production of bio-ethanol by free and HEC immobilized yeast cells. XVIIth International Conference on Bioencapsulation, September 24-26, 2009, Groningen, The Netherlands, Proceedings, Oral 07-5, 1-4.
 
7. Velickova, E., Kuzmanova, S., Winkelhausen, E., Cvetkovska, M. and Tsvetanov, Ch.: New immobilization technique of cell entrapment applied for ethanol production. 4th Central European Congress on Food, May 15-17, 2008, Cavtat, Croatia, Proceedings, 2, 351-357.
 
6. Velickova, E., Jovanovic-Malinovska, R., Cvetkovska, M,. Kuzmanova, S., Winkelhausen, E. and Tsvetanov, Ch.: Biosynthesis of ethanol with new immobilized systems. 3rd Congress of the Ecologists of the Republic of Macedonia, October 6-9, 2007, Struga, Macedonia, Proceedings, 112-120.
 
5. Winkelhausen, E., Velickova, V. and Kuzmanova, S.: Food properties of baked product containing xylitol and sorbitol. 5th International Congress on Food Technology, March 9-11, 2007, Thessaloniki, Greece, Proceedings, 2, 416-422.
 
4. Mladenoska, I., Nikolovska-Nedelkoska, D., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Enzyme-catalyzed synthesis of hexyl-β-galactoside via reverse hydrolysis and alcoholysis reactions in organic one-phase system. 5th International Congress on Food Technology, March 9-11, 2007, Thessaloniki, Greece, Proceedings, 1, 475-480.
 
3. Mladenoska, I., Nikolovska-Nedelkoska, D., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Selectivity of various glycosidases towards alcohol nucleophyles in a transglycosylation alkyl-glycoside synthesis. 5th International Congress on Food Technology, March 9-11, 2007, Thessaloniki, Greece, Proceedings, 1, 481-485.
 
2. Мавкова, В., Винкелхаузен, Е. и Кузманова, С.: Атсорпција на липаза од Candida rugosa врз различни носачи. 16-ти Конгрес на хемичарите и технолозите на Македонија, Книга на трудови, Том 1, 291-294 (1999).
 
1. Петровска, Б., Винкелхаузен, Е. и Кузманова, С.: Влијание на сосатвот на медиумот врз секрецијата на полихидроксилни алкохоли кај некои квасци. 16-ти Конгрес на хемичарите и технолозите на Македонија, Книга на трудови, Том 1, 315-318 (1999).
 
 
Трудови презентирани на научни собири во периодот 1995-2011
 
45 постерски презентации на домашни и странски научни собири.

Меѓународни проекти во периодот 1995-2010

1.Evaluation of the research capacity and development of a strategy for further growth in chemistry in general and in food science particular, FP7-REGPOT-2008-2, (2009-2010), member of the team

2.Bioencapsulation multiscale interaction analysis COST Action 865 (2008-2010), member of the Management committee from Republic of Macedoniа

3.New curriculum models for educating food engineers, Tempus CD_JEP-40065-2005 (2006-2009), project assistant

4.Immobilized yeast cells in hydrogel carriers for bioproduction of alchohols, SEE-ERA-NET (2007-2008), principal investigator

5.Restructuring of the undergraduate studies in biotechnology. Tempus CD_JEP_12332-97 (1997-2000), project assistant

Домашни проекти во периодот 1995-2010
 
1.Физиологија на имобилизирани биокатализатори што метаболизираат шеќери, Министерство за образование и наука на Р. Македонија (2006-2009), раководител
 
2.Ензимска синтеза на алкилгликозиди, Министерство за образование и наука на Р. Македонија (2006-2009), учесник
 
3.Алтернативни засладувачи од типот на полихидроксилни алкохоло наменети за прехранбени производи, Министерство за образование и наука на Р. Македонија (2001-2004), раководител
 
4.Микробна продукција на бета-кетолази, Министерство за образование и наука на Р. Македонија (2000-2003), учесник
 
5.Ензимска продукција на биоемулгатори, Министерство за образование и наука на Р. Македонија (1998-2001), учесник
 
6.Производство на микробни липази со одбрани соеви габи, Министерство за образование и наука на Р. Македонија (1995-1997), учесник
 
7.Продукција на полиоли со квасци. Министерство за образование и наука на Р. Македонија (1995-1997), учесник

Англиски, Германски

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare