Д-р Мишела Темков, Доцент

Д-р Мишела Темков, Доцент

Д-р Мишела Темков, доцент
Институт: Органска технологија
email: mishela@tmf.ukim.edu.mk
тел: 070 324 952

2015 – 2019 
Доктор на технички науки, Технолошки факултет, Универзитет за прехранбени технологии, Пловдив, Р. Бугарија
2010 – 2011 
Магистер по прехранбено инженерство, Факултет за науки, Универзитет во Авињон и земјите во Воклуз, Франција
2004 – 2009 
Дипломиран инженер – прехранбен технолог, Технолошко – металуршки факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Р. Македонија
09.2020 – до денес
Доцент
катедра: Прехранбена технологија и биотехнологија, Технолошко – металуршки Факултет, Универзитет „Св. Kирил и Методиј“, Скопје, Р. Македонија 
12.2015 – 09.2020
Асистент
катедра: Прехранбена технологија и биотехнологија, Технолошко – металуршки Факултет, Универзитет „Св. Kирил и Методиј“, Скопје, Р. Македонија

 

12.2012 – 12.2015
Помлад асистент
катедра: Прехранбена технологија и биотехнологија, Технолошко – металуршки Факултет, Универзитет „Св. Kирил и Методиј“, Скопје, Р. Македонија

 

05.2012– 12.2012 
Прехранбен технолог 
Фабрика за чоколади, бонбони и вафли Европа, Скопје, Р. Македонија 

 

01.2011-06.2011 
Практикант 
лабораторија „GREEN“, Универзитет во Авињон и земјите од Воклуз, Франција

 

 

 

 

28.08.2023 – 28.09.2023
Студиски престој во ONIRIS – Национално училиште за ветеринарство, храна и исхрана Нант, Атлантик во рамките на проектот „Испарливи ароматични компоненти кај леб со кисело тесто“ COST Action CA 18101: SOURDOМICS
28.08.2022 – 28.10.2022
Студиски престој во ONIRIS – Национално училиште за ветеринарство, храна и исхрана Нант, Атлантик во рамките на проектот „Оцена на сензорни и вкусовите карактеристики на леб со кисело тесто“ COST Action CA 18101: SOURDOМICS
25.03.2022 – 02.04.2022
Студиски престој при Институтот за криобиологија и прехранбена технологија – Академија за земјоделство во Софија во рамките на проектот „Промени кај сладното брашно  во различни периоди на ртење“ финансиран од Бугарскиот национален фонд за наука
03.07. 2021 – 30.09.2021
Студиски престој во  Dalton Cumbrian Facility, Универзитет во Манчестер, Вајтхавен, Камбриа, Обединетото Кралство во рамките на Проектот IES\R3\203034 „Спасување на
планетата чекор по чекор: намалување на отпадот од храна со користење на интелигентно пакување“ финансирано од Кралското хемиско друштво
01.02.2020 – 29.02.2020
Студиски престој во Puratos NV-Центар за иновации, Групација за иновативни производи, суровини и експертиза, Брисел, Белгија во рамките на COST Action CA 18101: SOURDOМICS
01.04.2017 – 30.06 2017
Студиски престој во рамките на докторските студии на Факултетот за прехранбени технологии при Универзитетот за земјоделски науки и ветеринарна медицина во Клуж Напока, Романија како стипендист на франкофонската стипендија Eugen Ionescu, доделена од AUF

 

 


03.09.2018 – 14.09.2018
Обука за основи на зрачење хемија, Институт за применета радијациона хемија, хемиски факултет, Технолошки универзитет, Полска, во рамките на проектот „Примена на минимална ирадијација во нанотехнологијата за еколошки, здравствени и енергетски цели

23.02.2015 – 26.02.2015
Обука за Микроенкапсулација, Bioencapsulation Research Group, Стразбур, Францијa

20.07.2014 – 27.07.2014
Центар за применета спектроскопија, Интернационална летна школа 2014, Примена на GC – МЅ, Универзитет во Нови Сад, Технолошки факултет, Нови Сад, Србија

13.07.2014 – 20.07.2014
Центар за применета спектроскопија, Интернационална летна школа 2014, HPLC Апликација, Универзитет во Марибор, Факултет за хемија и хемиско инженерство, Словенија

01.09.2009 – 01.12.2009
Семинар за управување со канцелариско работење – МОТИВА, Центар за образование по менаџмент и обука, Пивара, Скопје

26.08. 2007 – 03.09.2007
Центар за применета спектроскопија, Интернационална летна школа 2007, X-ray, IR и Raman применета спектроскопија, Институт за органска хемија, Софија, Бугарија

08.07.2007 – 15.07.2007
Центар за применета спектроскопија, Интернационална летна школа 2007, GC и UV-Vis применета спектроскопија, Технолошко-металуршки факултет, Скопје, Р. Македонија
 
2021 – 2023
„Промени кај сладното брашно о во различни периоди на ртење“ финансирано од Бугарскиот национален фонд за наука

 

2021 – 2022
„Разменете, истражувајте, иновирајте, градете нови полиња на можностите“ ES-Balk предводен од Универзитетот во Лион Клод Бернард, финансиран од Министерството за Европа и надворешни работи, Франција
2021 – 2022
Проект IES\R3\203034 „Спасување на планетата чекор по чекор: намалување на отпадот од храна со помош на интелигентно пакување“ финансиран од Кралското хемиско друштво, Велика Британија
2020 – 2021
„Примена на јадливи филмови за продолжен рок на траење на јагоди и домати“ финансиран од Министерство за образование и наука на Р. Северна Македонија
2019 – 2020
„Примена на минимално зрачење во нанотехнологијата за еколошки, здравствени и енергетски цели“ финансиран од Меѓународната агенција за атомска енергија (IAEA)
2017 – 2021
„Нов, интегриран биотехнолошки пристап за добивање, карактеризирање и примена на фруктани (инулин и фруктоолигосахариди) од Ерусалимска артичкока (Helianthus tuberosus L.)“ поддржан од Националниот научен фонд на Бугарија Проект DN 06/11
Контрола на квалитет на прехранбени производи (3+3)
Технологија на пакување (2+2)
Технологија на кондиторски производи (2+2)
Легислатива за прехранбена индустрија (2+1)

Mechanical and optical properties of sodium based alginate edible films modified with cocoa butter, Third International Congress on Cocoa, Coffee and Tea, Aveiro, Portugal, 22.6.2015


Трудови со оригинални научни резултати, објавени во референтно научно/стручно списание со меѓународен уредувачки одбор со фактор на влијание

  • Molnar, D., Velickova, E., Prost, C., Temkov, M., Šcetar M. Novotni, D. (2023). Consumer nutritional awareness, sustainability knowledge, and purchase intention of environmentally friendly cookies in Croatia, France, and North Macedonia. Foods. 12, 3932 (IF 5.2)


  • Nakov, Gj., Temkov, M., Stamatovska, V., Lukinac, J. (2023). Insights on the protease activity and on total and soluble proteins during germination of wheat and barley. Scientific Study & Research Chemistry & Chemical Engineering, Biotechnology, Food Industry. 24 (3), 261 – 269 (IF 0.3)

  • Temkov, M., Dimitrovski D., Velickova E., Krastanov, A. (2022). Inulinase immobilisation in PAA/PEG composite for efficient fructooligosaccharides production. Biocatalysis and Biotransformation, 40(1), 50-63 (IF 2.181)

  • Temkov, M., Mureșan V. (2021). Tailoring the Structure of Lipids, Oleogels and Fat Replacers by Different Approaches for Solving the Trans-Fat Issue—A Review. Foods. 10(6):1376. (IF 5.2)

  • Temkov, M., Petrovski, A.,  Gjorgieva, E., Popovski, E., Lazarova, M., Boev, I., Paunovic, P., Grozdanov, A., Dimitrov, A., Baidak, A., Krastanov A. (2019). Inulinase immobilization on polyethylene glycol/polypyrrole multiwall carbon nanotubes producing a catalyst with enhanced thermal and operational stability. Engineering in Life Sciences (19), 617–630. (IF 1.936)

  • Temkov, M., Strinska, H., Dobrev, G., Velickova, E., Muresan, V., Krastanov A. (2018). Purification of bacterial inulinase in aqueous two-phase systems. Engineering in Life Sciences 18 (11), 840-850. (IF 2.385)

Трудови со оригинални научни резултати, објавени во референтно научно/стручно списание со меѓународен уредувачки одбор

  • Nakov. Gj., Temkov, M., Damyanova, S., Ivanova, S.,  (2022). The effect of whole buckwheat flour addition on physico-chemical characteristics, biological active compounds and fatty acids profile of breads. Bulletin of the Transilvania University of Brasov Series II: Forestry • Wood Industry • Agricultural Food Engineering, 15(64), 161-175
  • Nakov. Gj., Temkov, M., Lazova-Borisova, I., Lukinac, J. (2022). Properties of flour obtained from malted grains – Review. International Journal of Food Technology and Nutrition, 5 (9/10), 48-52
  • Nakov, Gj., Ivanova, S., Lazova-Borisova I., Temkov, M. (2022). Identification of fatty acids in grape and tomato pomace – sustainable valorization of agricultural waste. Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development 22(1), 431-436
  • Temkov, M., Velickova, E., Stamatovska, V., Nakov, Gj. (2021) Consumer perception on food waste management and incorporation of grape pomace powder in cookies. Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development 21(1), 753-762
  • Mladenoska I., Temkov. M., Dimitrovski D (2017). The effect of monolaurin on the colour and microbiological safety of nitrite reduced sausages. Advanced Technologies 6 (2), 11-17

    Поглавја во книги

  • Velickova, E., Temkov, M., Rocha, M. J. (2023). Occurrence of meso/micro/nano plastics and plastic additives in food from food packaging in: Toldrá, F. (Ed) Advances in food and nutrition research, Academic press, 103, 41-99, doi.org/10.1016/bs.afnr.2022.08.001

  • Тemkov, М., Velickova, E., Тomovska, E. (2003). Ensuring Sustainability of Baking Industry in North Macedonia In: Ferreira da Rocha, J.M., Figurek, A., Goncharuk, A.G., Sirbu, A. (eds) Baking Business Sustainability through Life Cycle Management, Springer, Cham. 43-53, doi: 10.1007/978-3-031-25027-9_4


    Трудови со оригинални научни/стручни резултати, објавен вo зборник на рецензирани научни трудови, презентирани на меѓународни академски собири

  • Nakov G., Ivanova N., Raykova V. Temkov M. Sensory attributes of gluten free cookies with almond cold-pressed oil by-product. Scientific conference with international participation “Engineering and natural sciences 2023”, 23-24.06.2023, Sozopol, Bulgaria, Proceedings ISSN 1311-2864.

  • Temkov, M. Food waste reduction as a tool to save the planet. Food, Nutrition and Environment: Positions in Central European Space. P. Raspor (Ed.), Zagreb, Croatia, 2022

  • Karova, I., Velickova, E.,     Simonovska, J., Winkelhausen, E., Temkov, M., Rafajlovska, V. Texture and appearance of industrially produced cow’s beaten cheese. 4th International Congress of Food Technology, Quality and Safety, 23-25 October, 2018, Novi Sad, Serbia. Proceedings 469-473

  • Temkov, M., Brazkova, M., Velickova, E., Krastanov, A. In situ immobilization of inulinase with aqueous two phase systems onto chitosan beads. 9th International Congress of Food technologist, Biotechnologist and Nutritionists, 3-5 October, 2018, Zagreb, Croatia. Proceedings pp.70-74

  • Simonovska, J., Temkov, M., Mojsova, S., Dimitrovski, D., Rafajlovska, V., Velickova, E. Influence of the chitosan coating type on the cow’s yellow cheese storage stability. 9th International Congress of Food technologist, Biotechnologist and Nutritionists, 3-5 October, 2018, Zagreb, Croatia. Proceedings pp. 65-69

  • Temkov, M., Simonovska, J., Dimitrovski, D., Mojsova, S., Rafajlovska, V., Velickova, E. Properties of alginate-based edible films incorporated with capsicum oleoresin. III International Congress “Food Technology, Quality and Safety”, 25-27 October, Novi Sad, Serbia, 2016, Proceedings ISBN 978-86-7994-050-6 p.128-134

  • Temkov, M., Velickova, E., Winkelhausen, E. Improvement of the freezing process of spinach by using cryoprotectants. II International Congress “Food Technology, Quality and Safety”, 28-30 October, Novi Sad, Serbia, 2014, Proceedings ISBN 978-86-7994-043-8, p.11-17


    Трудови со оригинални научни/стручни резултати, објавен во зборник на трудови од научен/стручен собир

  • Temkov M., Petkova, N. T., Denev, P., Krastanov, A. Characterization of inulin from Helianthus tuberosus L. obtained by different extraction methods – Comparative study. DOI: 10.13140/RG.2.1.4093.7040, 62nd Conference in Food science, engineering and technology, 11 – 12 October, Plovdiv, Bulgaria, 2015 Proceedings ISSN 1314-7102, p.461-465

  • Temkov, M., Dimitrovski, D., Velickova, E., Winkelhausen, E. The effect of cryoprotectants on the thermal properties of spinach during thawing. IV International Congress Engineering, Ecology and Materials, 3-6. March, Jahorina, R.Srpska, Bosnia and Herzegovina, 2015, Proceedings ISBN 978-99955-81-18-3, p.348-352

  • Mladenoska, I., Temkov, M., Dimitrovski D. Development of new meat products containing decreased amounts of potentially toxic nitrate salts; 1st South East European Conference on Sustainable Development of Energy, Water and Environment Systems, Ohrid, Macedonia, Book of Proceedings ISSN 1847-7178 p.0.027-1-0.027-10


    Апстракти објавени во зборник на конфeренција

  • Temkov, M.,  Rannou, C., Ducasse, M., Prost, C., (2023). Preference and self-reported appetite sensations influenced by consumers’ choice in low GI part-baked sourdough breads. 15th Pangborn Sensory Science Symposium – Meeting new challenges in a changing world. Book of abstracts U053 pp. 511, 20-24 August, Nantes, France.

  • Nakov, Gj., Lazova-Borisova, l., Stamatovska, V., Stojanovska, T., Arizanova, M., Temkov, M. (2022). Effect of storage period on colour and textural properties of cookies with wheat malt flour. 2nd International Conference on Advanced Production and Processing (ICAPP), pp.24, 20-22.10.2022, Novi Sad, Serbia.

  • Nakov, Gj., Temkov, M., Lazova-Borisova, I., Lukinac, J. 2022. Properties of flour obtained from malted grains – Review. 2nd International Conference of Food Technology and Nutrition, 18-19.05.2022, ISBN: 978-608-217-101-2, pp. 417, Tetovo, R. N. Macedonia.

  • Nestoroska, Lj., Aleksovski, S., Temkov, M., Ristovski, B., Miteva, K. The effect of liquid smoke on texture and color characteristics of hot dog sausages. 14th Symposium „Novel technologies and economic development“, 22-23 October 2021, Leskovac, Serbia, Book of abstracts p. 41

  • Angelkoska M., Temkov, M., Dimitrovski, D., Production of fructo-oligosccharides, by enzymatic hydrolysis of inulin with free and immobilized inulinase, 13th Congress of Pure and Applied Chemistry of Students from Macedonia (with international participation), 19-21 September 2019, Skopje, Republic of Macedonia, oral presentation, Book of abstracts p. 32

  • Temkov, M., Brazkova, M., Grozdanov, P., Dimitrovski,  D., Goushterova, A., Krastanov, A. Evaluation of the inulinase activity of new microbial isolates. VII International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology – BioMicroWorld2017, Madrid (Spain), 18-20 October 2017, p.210

  • Temkov M., Simonovska J., Rafajlovska V. and Velickova E. Quality control of yogurt and sour cream during transport and market storage. Food-3 International Conference “The challenges for quality and safety along the food chain”, 2017 March 23-25; Sofia, Bulgaria, Food 3-51, p. 52

  • Simonovska J., Temkov M., Velickova E. and Rafajlovska V. Quality characteristics of ewe’s beaten cheese. Food-3 International Conference “The challenges for quality and safety along the food chain”, 2017 March 23-25; Sofia, Bulgaria, Food 3-50, p. 51

  • Zlatevska, M., Temkov, M., Velickova, E., Textural characteristics of fresh and stored krem bananas, 12th Congress of Pure and Applied Chemistry of Students from Macedonia (with international participation), 12-14 October, 2017; Skopje, Republic of Macedonia, oral presentation, Book of abstracts p.9

  • Simonovska J., Temкov M., Dimitrovski D., Velickova E. and Rafajlovska V. Influence of salting process on the beaten cheese quality. International Congress Food Tech III International Congress “Food Technology, Quality and Safety”, October 25-27, 2016, Novi Sad, Serbia, Abstract book p. 166

  • Temkov M., Simonovska J., Dimitrovski D., Mojsova S., Rafajlovska V. and Velickova E. Properties of alginate-based edible films incorporated with capsicum oleoresin. Food Tech Congress 2016:  III International Congress “Food Technology, Quality and Safety” 25-27 October, 2016, Novi Sad, Serbia, Book of Abstract p. 165

  • Temkov, M., Strinska, H., Dobrev, G., Velickova, E., Krastanov A. Purification of inulinase with aqueous two phase systems, 24th Congress of Chemists and Technologists of Macedonia, 11-14 September, 2016, Ohrid, Macedonia Book of Abstracts BF 016

  • Simonovska J., Temkov M., Kavrakovski Z. and Rafajlovska V. Content of caffeine and polyphenols in green and black tea formulations, Third International Congress on Cocoa Coffee and Tea, 2015 June 22-24; Aveiro, Portugal, P.FC.41, CD-ROM

  • Temkov M., Simonovska J., Rafajlovska V. and Velickova E. Mechanical and optical properties of sodium based alginate edible films modified with cocoa butter, Third International Congress on Cocoa Coffee and Tea, 2015 June 22-24; Aveiro, Portugal, F.FT.01, CD-ROM

  • Temkov M., Simonovska J., Velickova E. and Rafajlovska V. Identification of counterfeit of whole grain bread, 2nd National Food Conference with international Participation, New Bulgarian University, 2015 March 20-21; Sofia, Bulgaria, FQ 11, p. 48

  • Simonovska J., Temkov M., Velickova E. and Rafajlovska V. Influence on quality of process parameters on stirred yogurt, 2nd National Food Conference with international Participation, New Bulgarian University, 2015 March 20-21; Sofia, Bulgaria, FQ 12, p. 49

Мајчин јазик

Македонски

 

 

Други јазици

РАЗБИРАЊЕ

ЗБОРУВАЊЕ

ПИШУВАЊЕ

Слушање

Читање

Вербална интеракција

Вербална продукција

 

Англиски

С1

С1

С1

С1

С1

 

Advanced

Француски

С1

С1

B2

B2

B2

 

Niveau avancé

Бугарски

 С1                           С1                        С1                          С1                       С1       

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare